Parterapi

 

Velkommen til vores klinik for parterapi

Du er måske kommet ind på denne webside fordi du vil vide noget mere om hvilke muligheder der er for at få hjælp til problemer i parforholdet. Nedenfor står nogle af de almindeligste spørgsmål vedrørende parforhold og parterapi, samt nogle korte svar. Følg de blå links til sider med mere indgående forklaringer.

 


Hvad er det der går galt i et parforhold når det går galt?
Det er ikke det samme der går galt for alle. Der er mange ting der skal være til stede i et godt parforhold. Derfor er der flere forskellige ting der kan mangle eller som kan gå galt for et par. [læs her om de forskellige ting der mangler eller kan gå galt i et parforhold]

Er vi på vej til at blive skilt?
Der er en almindelig rækkefølge i rejsen på vej mod skilsmisse. Det er nogenlunde den samme rejse for alle par hvis det går galt [læs her om vejen til skilsmisse]. Men husk: det er ikke forbi før det er forbi.

Hvad gør par der har det godt sammen?
Der er mange ting der skal til for at få et godt parforhold. Det er nogenlunde de samme ting for alle par. [læs her om hvad det er for ting der skal være til stede i et godt parforhold] Heldigvis er der gode cirkler der gør at den ene gode ting tit medfører den næste.
Det ender til gengæld alligevel med at par bliver forskellige. Par har forskellig stil. Par har forskellige måder at have det godt sammen [læs her om hvilke forskellige måder man kan have et godt sammen i parforhold].

Hvilke konsekvenser har parproblemer for børnene?
Det vil i mange tilfælde gå ud over børnene når forældrene har problemer med hinanden [læs om hvordan parforholdsproblemer kan påvirke børnene]. Der findes dog måder at beskytte børnene mod de negative virkninger. Selv efter en skilsmisse er det muligt at anvende metoder der forhindrer mange af de negative virkninger på børnene [læs om måder at beskytte børnene mod påvirkninger fra forældrenes konflikter]. Efter en skilsmisse er det stadigt nødvendigt at forældrene samarbejder med hinanden [læs om det nødvendige samarbejde om børnene efter en skilsmisse]

Hvordan foregår vores parterapi?
En effektiv parterapi må begynde med en undersøgelse af hvad det er for nogle ting der er gået galt eller som mangler for parret [læs her om undersøgelsen af parret]. Parterapien bliver forskellig for hvert enkelt par fordi den skal være en hjælp til de mangler eller vanskeligheder som findes hos netop dette par [læs her om hvordan parterapien foregår].

Hvad er det for nye metoder vi bruger?
Indtil for nylig arbejdede parterapeuter enten ud fra nogle teorier om parforhold, eller ud fra deres egne erfaringer med parforhold og med at behandle par. Man vidste faktisk ikke ret meget om hvordan det egentlig går for par i det lange løb. Igennem de senere år er der nu kommet resultater fra nogle langvarige undersøgelse hvor man har fulgt almindelige par fra starten af deres forhold og op til 14 år efter [læs om forskningen her]. Det giver en helt anden sikkerhed med hensyn til at vide hvad der faktisk sker i parforhold. Det er den viden vi anvender i vores parterapi [læs om vores principper og metoder her]. De er udviklet af en af de psykologer der har udført den nævnte forskning, John M. Gottman [læs om ham her].

Der er så mange forskellige tilbud. Hvad skal man vælge?
Der er mange forskellige tilbud om parterapi der ofte hedder noget forskelligt og henviser til forskellige teorier. Fælles for de fleste er imidlertid at parterapeuterne stadig bruger metoder der ikke bygger på viden om hvordan det går med parforhold i længden, men som kun bygger på teorier og på usystematiske og begrænsede erfaringer [læs her om nogle traditionelle, men forkerte, opfattelser af parterapi]. I nogle tilfælde virker disse metoder godt nok så længe parret kommer hos parterapeuten. Det viser sig imidlertid at disse former for parterapi ofte ikke virker ret længe efter at parret er sluttet hos terapeuten.

Hvem er vi?
Vi er begge uddannede psykologer med specialistuddannelse i psykoterapi og som har arbejdet i mange år med mange former for psykologisk praksis og forskning. [Læs om Jan her og om Anne her]

 

Henvendelse

Anne Mogensen og Jan Ivanouw
Nordborggade 6, 2100 København Ø
Ring 2145 7929 eller send en mail til Jan eller til Anne